Monkuchenas – vokiškos kultūros aguonų ir varškės pyragas, kuris itin išpopuliarėjo ir už Vokietijos sienos ribų, o taip pat, ir Mažojoje Lietuvoje.
Vokiečių ir prūsų virtuvė visada pasižymėjo tuo, kad savo kepiniuose naudojo tokius prabangius ingredientus kaip natūrali vanilė, migdolai, įvairūs prieskoniai ar, netgi, rožių vanduo, portveinas ar arakas. Mažoji Lietuva, savo geografine padėtimi, buvo palanki vieta gauti tokių unikalių produktų, tad ir čia gaminto Monkucheno recepte šie produktai atspindi to laikotarpio skonius.
Nors Europoje jau buvo plačiai naudojamas cukrus, Mažojoje Lietuvoje išliko meilė medui, tad ir mūsų kepyklėlėje kepamas Monkuchenas yra gaminamas su medumi bei šiek tiek rudojo cukraus, o trupinių sluoksnis ant pyrago viršaus, dar kitaip vadinamas štroizeliu, yra šio krašto kepinių vizitinė kortelė.
Monkucheno išskirtinumas – gaminamas tik iš natūralių bei aukštos kokybės ingredientų, o savo skoniu atgaivina senųjų Klaipėdos krašto gyventojų prisiminimus. Tai ne tik gardus pyragas, bet ir ypatinga istorinė kelionė per Mažosios Lietuvos virtuvę!